Kaip išsirinkti keptuvę?

Šiuolaikinėje virtuvėje jau nebepakanka vienos, universalios keptuvės. Dabartiniais laikais gaminamos įvairiausiu dydžiu, aukščių, formų bei savybių keptuvės, kurių kiekviena naudojama tap pat pagal paskirtį, kad galėtume greičiau bei skaniau pagaminti maistą. Nuo keptuvės savybių priklauso ne tik gaminamo patiekalo skonis, maistinės savybės, bet ir estetinė išvaizda.

Keptuvių dydžiai

Keptuvių dydžių pasirinkimas tikrai platus - 20, 24, 26, 28 ar net 32 centimetrų skersmens. Tai vienas svarbių kriterijų renkantis keptuvę, tikslus dydis užrašytas ant keptuvės pakuotės - pagal tai bus lengviau parinkti keptuvei tinkamą dangtį. Kokio dydžio keptuvę jums pasirinkti priklauso nuo to, keliems žmonėms žadate gaminti maistą, taip pat reikėtų atsižvelgti ir į kaitvietės dydį. Kiekvienoje viryklėje yra keletas skirtingų kaitviečių, tačiau jei vienu metu naudosite keletą iš jų - tokiais atvejais pravartu turėti bent dvi skirtingų dydžių keptuves, didesnę ir mažesnę.

Nedidelės, 24 centimetrų skersmens keptuvės užteks pagaminti patiekalą vienam ar dviems asmenims, taip pat patroškinti daržoves garnyrui, pasikepinti svogūnus, gaminti padažus. 26 centimetrų skermens keptuvė tinkama dviejų – trijų asmenų šeimai, o 28 centimetrų keptuvė naudojama didesnei šeimai.

Keptuvių formos ir paskirtis

Dažniausiai naudojamos įprastos apvalios formos keptuvės, rečiau kiek netradicinės, keturkampės formos keptuvės. Kvadratinės keptuvės turi 30% didesnį kepimo plotą lyginant su apvaliomis to paties skersmens keptuvėmis, vienu kartu maisto pagaminama daugiau, sunaudojama mažiau energijos ir laiko. Šiose keptuvėse patogu kepti kepsnius, mėsos iešmelius. Taip pat keturkampės formos keptuvės puikiai tinka lazanijos, įvairių apkepų ar plokštainių kepimui orkaitėje.

Žemais kraštais, apie 1 centimetrą, keptuvės naudojamos blynams kepti , keptuvėse žemais kraštais patogu išimti blyną ir jį apversti. Kiek aukštesniais kraštais, apie 4 centimetrus, keptuvės naudojamos gaminant įvairius keptus patiekalus. Keptuvės aukštais, apie 5 – 7 centimetrus, ir stačiais kraštais naudojamos gana universaliai, jos tinka mėsos, daržovių, žuvies kepimui, o taip pat ir troškinimui, kai maistas jose iš pradžių apkepamas, o vėliau troškinamas. Ovalios formos keptuvės naudojamos žuviai kepti, jose galima kepti nesmulkintą - nepjaustytą žuvį. Grilinės keptuvės būna keturkampės, apvalios ir net ovalios formos (žuviai), su nelygiu, grioveliais išraižytu dugnu, kuriuose susirenka išsiskiriančios sultys ir riebalai, leidžiančios mėsai kepti sausai. Tokiose keptuvėse iškepta mėsa sultingesnė, skanesnė ir sveikesnė. Wok tipo keptuvės yra katiliuko formos, su nedideliu plokščiu dugnu. Kadangi dugno ir sienelių temperatūra skiriasi produktus kurių paruošimui reikalinga vienoda kepimo temperatūra ir laikas reikėtų maišyti. Šios keptuvės labai tinka norint iš pradžių apkepti mėsą ir vėliau troškinti ją su ryžiais, daržovėmis. Tokiu atveju mėsa nemaišoma, ji toliau gaminasi aukštesnėje temperatūroje, ryžiai gaminasi žemesnėje temperatūroje. Tokiose keptuvėse pagaminami žymiai skanesni plovai nei įprastuose puoduose stačiais kraštais.

Keptuvių rankenos

Keptuvių rankenos gali buti pritvirtintos arba nuimamos. Keptuvės kurios turi nuimamas rankenas, arba pritvirtintas bet karščiui atsparias rankenas pritaikytos naudoti ir orkaitėje, tai is tiesų yra patogu ir universalu. Karčiui atsparios rankenos dažniausiai pagamintos iš metalo, bet jos turi neigiamą savybę, net ir naudojant įprastai ant viryklės, dažnai įkaista. Tačiau kai kurios šiuolaikinių keptuvių specialaus plastiko rankenos gali būti atsparios net 240 laipsnių temperatūrai, o orkaitėje dažniausiai naudojama temperatūra yra gerokai žemesnė, 180 - 220 laipsnių.

Keptuvių parinkimas pagal viryklę

Dujinei  viryklei galima naudoti keptuves iš visų medžiagų ir su plonesniu dugnu, tačiau plonas keptuvių dugnas dažniausiai deformuojasi - išsigaubia ir riebalai susikonsentruoja arba keptuvės centre, arba keptuvės kraštuose, ko pasekoje maistas apkepa netolygiai.

Elektrinei  ir stiklo keramikos virykei tinka keptuvės iš visų medžiagų, bet dugnas turi būti storesnis, nes elektrinės ir stiklo keramikos kaitvietės spinduliuojama temperatūra yra aukštesnė nei dujinės. Elektrinei ir stiklo keramikos viryklei naudojamos keptuvės dugnas turi būti idealiai lygus ir atsparus deformacijai, kad įdealiai priglustu prie kaitvietės paviršiaus.

Indukcinei kaitlentei skirtos keptuvės dugnas turi būti iš metalo, turinčio magnetinių sąvybių. Šios keptuvės turi būti su storu ir taip pat lygiu dugnu.

Keptuvių medžiaginė sudėtis

Kokybišką maisto gaminimą nulemia šie pagrindiniai rodikliai: keptuvės įkaitimo temperatūra, tolygus šilumos pasiskirstymas, šilumos išlaikymas, paviršiaus slidumas, bei sveikatos saugumas.

Šiluminiai keptuvės parametrai beveik tiesiogiai priklauso nuo pagrindo medžiagos ir jos kiekio, kuris beveik visada lemia kokybiškos keptuvės didesnį svorį. Dažniausiai naudojamos keptuvių pagrindo medžiagos neužtikrina pakankamo paviršiaus slidumo, todėl naudojami paviršių apsaugantys ir savybes pagerinantys denginiai.

Aliumininės keptuvės

Aliumininės ar aliuminio pagrindo keptuvės gali būti presuotos ir lietos.

Presuotos aliumininės keptuvės dažniausiai aptinkamos pigių keptuvių segmente, jos yra lengvos, pigios ir sąlyginai paprastos eksploatuojant. Presuotos aliuminio keptuvės, kaip ir kitos, dažniausiai dengiamos paviršiaus savybes gerinančiomis medžiagomis. Dauguma presuoto aliuminio keptuvių pritaikytos naudoti tik ant dujinės viryklės, plonas presuoto aliuminio dugnas deformuojasi esant aukštesnėms temperatūroms ir yra netinkamas elektrinėms ar stiklo keramikos viryklėms. Įprastai šios keptuvės nepasižymi ir gerais šiluminiais parametrais, o pigių keptuvių segmente nereiketu tikėtis ir aukštos kokybės paviršiaus savybes gerinančios dangos.

Lieto aliuminio pagrindo keptuvės labai paplitusios ne tik namų, bet ir restoranų, ar kitų kokybiško maitinimo įstaigų virtuvėse. Teigiamas šių keptuvių savybės greitai įvertino ne tik gurmanai namuose, bet ir profesionalūs virėjai. Kokybiškoms keptuvėms pagaminti naudojamas legiruotas aliuminis, jos ne presuojamos po presu, bet liejamos, grūdinamos prie aukštų temperatūrų. Tokios keptuvės garantuoja korpusų stabilumą, atsparumą deformacijai, greitą keptuvės įkaitimą, tolygų temperatūros pasiskirstymą, bei lėtą atvėsimą. Šios keptuvės atsparios deformacijoms net prie aukštų temperatūrų svyravimų, kai plaunamos įkaitusios keptuvės. Gera keptuvė turėtų turėti dugno storį ne mažesnį kaip 6 mm, sieneles - 3,5 mm. Lieto aliuminio pagrindo keptuvės puikiai tinka ne tik kepimui, bet ir troškinimui. Įdealiai pritaikytos naudoti tiek ant dujinių, tiek ant elektrinių kaitviečių. Indukcinėms kaitlentėms skirtos lieto aliuminio pagrindo keptuvės turi įmontuotus (įpresuotus) specialius metalinius diskus turinčius magnetinių savybių.

Keptuvių padengimas

Keptuvių korpusų metalas, kuris užtikrina geras šilumos laikymo savybes, dažniausiai būna dengiamas slidumą suteikiančiomis, bei priežiūrą lengvinančiomis medžiagomis, kurios užtikrina nepridegimą naudojant mažesnį kiekį riebalų, bei greitą ir paprastą keptuvės išvalymą. Keptuvių gamintojai nuolat tobulina keptuvių padengimus didindami slidumą ir atsparumą braižymuisi. Šiuolaikinės aukštos kokybės dangos pasižymi ne tik puikiomis slidumo savybėmis ar tvirtumu, bet ir garantuoja visišką saugumą sveikatai. Tačiau rinkoje siūloma nemažai keptuvių atvežtų iš Azijos, kurių sąvybės gerokai skirsis nuo patikimų gamintojų pateikiamų keptuvių sąvybių su ta pačia danga. Todėl renkantis keptuvę reikėtų aiškintis gamintojo patikimumą, dangos sluoksnių kiekius ir bendrą jų storį.

Keptuvių dangčiai

Dangčiai efektyviai padeda išsaugoti karštį, bei užtikrina suvartojamos energijos efektyvumą. Gaminant su dangčiu maistas greičiau įšyla ir ilgą laiką išlieka karštas, išsaugoma drėgmė gaminamame maiste ir apsaugoma nuo riebalų taškymosi. Dangtį rinkitės to paties gamintojo kaip ir keptuvė, dangtis parenkamas pagal keptuvės skersmens dydį ir formą. Gamintojai dangčius gamina atsižvelgdami į gaminamų keptuvių korpusų formas, keptuvių kraštų išlenkimus ir kitus parametrus. Gana dažna klaida, kai mėginama naujai įsigytai keptuvei pritaikyti jau turimą dangti, to paties ar panašaus skersmens, atlikusį nuo ankščiau naudotos keptuvės ar puodo - dažniausiai jis tiesiog netinka dėl dangčio briaunos formos, kuri nėra pritaikyta naujai įsigytai keptuvei, o kai kuriais atvejais net gali pažeisti naujos keptuvės dangą.

LINKIME IŠSIRINKTI GERĄ KEPTUVĘ !